דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי י' בתמוז תשפ"ד 16.07.24
28.5°תל אביב
  • 25.7°ירושלים
  • 28.5°תל אביב
  • 28.5°חיפה
  • 29.4°אשדוד
  • 28.3°באר שבע
  • 33.9°אילת
  • 28.8°טבריה
  • 24.9°צפת
  • 28.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
הזכות לתקן

הזכות לתקן / חברת אפל תובעת חברה קנדית שמכרה את מכשיריה לשימוש חוזר

GEEP, חברה למחזור אלקטרוניקה, הייתה אמורה לגרוט את מכשירי חברת אפל שהועברו אליה, אך שלושה מעובדי החברה מכרו את המכשירים לשימוש חוזר בסין | אפל מנסה ליצור לעצמה תדמית סביבתנית, אך התביעה חושפת הימנעות ממחזור מכשירים גם כאשר הדבר אפשרי

מכשירי אפל ישנים ושבורים. אילוסטרציה. (צילום: Parilov / Shutterstock.com)
מכשירי אפל ישנים ושבורים. אילוסטרציה. (צילום: Parilov / Shutterstock.com)
ארז רביב
ארז רביב
כתב
צרו קשר עם המערכת:

חברת אפל תבעה חברה קנדית למחזור אלקטרוניקה לאחר שעובדיה מכרו מכשירים משומשים במקום לגרוט אותם. התביעה הוגשה לאחר שהתברר לאפל כי כ-100,000 ממכשיריה שסומנו להשמדה, הופעלו מחדש בסין. בכך נחשפת מדיניות החברה המעדיפה גריטה על שימוש חוזר, ומצמצמת את מלאי המכשירים המשומשים מתוצרתה.  

לפי דיווח באתר 'אייפונס אין קנדה' משבוע שעבר, אפל תבעה את חברת גיפ קנדה (GEEP Canada) על 31 מיליון דולר לאחר שביטלה את חוזה גריטת המכשירים שלה. 

בין השנים 2015-2017 אפל העבירה לחברה מעל חצי מיליון מכשירים משומשים – אייפונים, אייפדים ושעוני אייווטצ'. באפל הבחינו בכך שמספרי הזיהוי של המכשירים הופיעו מחדש כפעילים בקרב חברות סלולר בסין. בדיקת ביקורת במחסני חברת הגריטה גיפ, מצאה כי חלק מהמכשירים המיועדים לפירוק ומחזור כחומרי גלם מועברים לאיזור שלא מפוקח על ידי מצלמות.  

גיפ מכחישה את ההאשמה לפיה מנהלי החברה ידעו על מכירת המכשירים וטוענת שמדובר בשלושה עובדים "סוררים" אשר העבירו בסתר מכשירים משומשים לחברת מחזור, אשר עשתה להם חידוש ומכרה אותם כמכשירים מחודשים בסין. כשהתגלתה התופעה, טוענת גיפ, פעילות זו הופסקה באופן מידי, והחברה סבלה נזק חמור בשל אבדן החוזה של אפל. 

ערכם הכספי של מכשירי אפל כמכשירים לחידוש, גבוהים בהרבה מערכם כמכשירים לגריטה בעבור מחזור חומרי גלם.  

למה אפל רוצה לגרוט מכשירים שאפשר לתקן? 

גיפ לא חולקת טענתה של אפל כי לפחות 5 טונות של מכשיריה נמכרו במקום להיגרט, אך הגשת התביעה מציפה אבסורד – מדוע מעדיפה אפל לגרוט מכשירים ברי תיקון, במקום לאפשר להם לחזור לשוק לאחר חידוש? 

לא מדובר במנגנון היחידי שאפל מפעילה כדי לפגוע בשוק המכשירים המשומשים. גם מנגנון ה"הגנה מפני גניבה" של החברה הופך אינספור מכשירים מתוצרתה לנעולים וחסרי תועלת גם לאחר שנמכרו באופן חוקי.

ג'ון באמסטד, ממחזר אלקטרוניקה הרוכש מוצרי אפל אמר בראיון לפודקאסט The Restart Project: "לבעלים ה-35 של מכשיר אמורות להיות אותן זכויות כמו לבעלים הראשון. התאגידים פגעו בזכויות שלך כבעלים, לכן תנועת 'הזכות לתקן' כל כך חשובה". 

אפל מפרסמת דו"ח מדיניות סביבתית של החברה ובו היא מתגאה בתכניות לשימוש חוזר במכשיריה. בדו"ח נכתב כי "אנו אוספים ומחדשים מכשירים משומשים דרך התכניות Apple Trade In, Apple Care, Iphone Upgrade, וגם בתוך החברה, דרך תכנית השימוש מחדש במכשירים של עובדינו. חידשנו 11.1 מיליון מכשירים בשנת 2019, עלייה של 42% לעומת שנת 2018.

למעשה, נראה כי המדיניות של אפל מכוונת להדוף ביקורות מכיוון צרכני וסביבתי, תוך כדי שהחברה מצמצמת את היכולת לרכוש מכשירים משומשים. אפל מוכרת בעצמה מכשירים משומשים מחודשים, כך שצמצום השוק עשוי לשרת אותה באופן כלכלי בשתי דרכים משולבות – הראשונה היא העלאת ערך המכירה של מכשירים משומשים בשל צמצום התחרות. השנייה היא העלאת הביקוש למכשירים חדשים, לאור הזמינות והכדאיות הפחותות שברכישת מכשיר משומש.  

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!