דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי כ"ז בסיון תשפ"ד 03.07.24
27.3°תל אביב
  • 24.6°ירושלים
  • 27.3°תל אביב
  • 27.3°חיפה
  • 27.9°אשדוד
  • 25.9°באר שבע
  • 32.2°אילת
  • 28.0°טבריה
  • 24.5°צפת
  • 27.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

האטה באינפלציה בארה"ב: מדד המחירים השנתי ירד ל-7.7%

שוק המניות האמריקני הגיב בצורה חיובית להאטה, לאחר שהצפי לעלייה היה ל-8.0% | מרבית העלייה נגרמה מעליית מחירי הדיור והדלק | השינוי ממשיך את מגמת ההאטה המסתמנת, אך לא צפוי לעצור את העלאת הריבית

שוק המניות בניו יורק (צילום: AP Photo/John Minchillo, file)
שוק המניות בניו יורק (צילום: AP Photo/John Minchillo, file)
גל רקובר
גל רקובר
כתב כלכלי
צרו קשר עם המערכת:

מדד המחירים האמריקני פורסם היום (חמישי) ומראה על האטה באינפלציה, שעמדה בחודש האחרון על 7.7% במדד השנתי, לאחר שהצפי לגביה היה של 8.0%, ובספטמבר עמדה על 8.2%.  האינפלציה מראה מגמה מתמשכת של האטה, לאחר שהגיעה לשיא של 9.1% בחודשי יוני האחרון, ומאז מראה ירידה מתונה. זהו השיעור השנתי הנמוך ביותר מאז ינואר.

ברמה חודשית, עלו המחירים ב-0.4%, עלייה זהה לחודש ספטמבר והמשך מגמה של בלימת עליית המחירים, שהחלה בחודש יולי. בארבעת החודשים מיולי עד אוקטובר העלייה הממוצעת לחודש עומדת על 0.22% בעוד בתשעת החודשים שקדמו ליולי הממוצע עמד על 0.82%. לשם השוואה, באוקטובר 2021 עלו המחירים בשיעור של 0.9%, שהם יותר מפי 2 ביחס לאוקטובר האחרון.

יותר ממחצית העלייה באוקטובר 2022 נבעה ממחירי השכירות הנמדדים במדד מחירי המחסה (דיור) שעלה ב-0.8%. מדד מחירי האנרגיה עלה ב-1.8% ומחירי המזון ב-0.6%. ברמה שנתית עלו מחירי האנרגיה ב-17.6% ומחירי המזון ב-10.9%. גם אינפלציית הליבה, שאינה כוללת מחירי מזון ואנרגיה, ירדה לשיעור שנתי של 6.3% משיעור של 6.6% שנרשם בספטמבר.

השווקים הגיבו בחיוב לבלימת האינפלציה עם עליות שערים באינדקסים החשובים ועלייה במחירי אגרות החוב הממשלתיות. כתוצאה מכך נראתה ירידה בתשואה הנדרשת לגיוס חוב חדש.

הירידה באינפלציה צפויה להאט את העלאת הריבית

עד כה הפדרל ריזרב העלה את הריבית בפעימות של 75 נקודות בסיס. נגיד הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, אמר בהכרזה על העלאת הריבית האחרונה שמועצת המנהלים של הפדרל ריזרב תשקול להאט את קצב העליות אם הם יזהו סימנים להאטת האינפלציה. חרף כך, העליות צפויות להימשך, אם כי בפעימות מתונות יותר של 50 נקודות בסיס.

יחד עם זאת, כלכלנים רבים סבורים שיש להפסיק את העלאות הריבית, אשר לדבריהם פוגעות במשק בכללותו. דין בייקר, הכלכלן שהתפרסם כאחד מהבודדים שחזו את משבר 2008, ומקים מכון המחקר לחקר כלכלה ומדיניות, טען שנוכח נתוני שוק העבודה, הפדרל ריזרב צריך לחדול מהעלאות הריבית.

לפי בייקר, עליות השכר, אשר עומדות על פחות מ-4% ברמה שנתית, דומות לרמה בשנים שבהן נרשמה אינפלציה בשיעורים נמוכים ולכן הפדרל ריזרב צריך להפסיק את העלאות הריבית.

חשוב לזכור שהעלאות הריבית נועדו להילחם באינפלציה אך הן גובות מחירים כבדים מהכלכלה בכללותה על ידי העלאת מחיר האשראי ועקב כך הורדת רמת הביקושים. קרן המטבע הבינלאומית כבר זיהתה מגמות האטה משמעותיות בכלכלה העולמית שגרמו ויגרמו לאובדן פרנסה למיליוני אנשים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!