גל החום נכנס ליומו החמישי, ועומס חום כבד שורר ברחבי הארץ. הטמפרטורה בערבה טיפסה אתמול (ראשון) מעל 45 מעלות, אבל חקלאי הערבה שאחראים על הרבה מהירקות שאנחנו אוכלים, עסקו בהכנת שטחי הגידול לעונה הבאה. בעיצומו של גל החום הנוכחי הם עסוקים בתהליך הסניטציה – החיטוי, שהוא מעין "טיפול 10,000" לקרקע.
לדברי יו"ר הוועדה החקלאית בערבה התיכונה, עופר גור ממושב פארן: "גם בגל החום הנוכחי, חקלאי הערבה מתכוננים לשתילת הירקות בערבה, לקראת עונת החורף. השתילה מתחילה היום (ראשון) ותימשך כחודש".
שלב הסניטציה הוא הכרחי בשטחים שבהם מגדלים ירקות באינטנסיביות גדולה כמו בערבה. בחודשים האחרונים חקלאי הערבה מנקים לחלוטין את החממות ובתי הגידול. הניקוי כולל עקירה של הגידולים החקלאיים העונתיים ועשבי בר בחממות הגידול ובמטעים, שעשויה להעביר מחלות ומזיקים לגידולים. לאחר העקירה מפזרים קומפוסט בערוגות ומפעילים את מערך ההשקיה. בהמשך מתחחים את הקרקע (ריסוק שכבת הקרקע העליונה, ערבוב והחדרת הקומפוסט לאדמה). "מכיוון שכל חריגה פוגעת בגידולים החקלאיים בחממות, אנחנו חייבים לשמור אותן סטריליות כדי להימנע ממזיקים".
החום הכבד בערבה משרת את החקלאים בשלב האחרון של הסניטציה, אז נפרשים צינורות השקיה והקרקע מכוסה במשטחי פלסטיק, לטובת חיטוי בחום השמש. הקרקע הלחה מתחממת בקיצוניות ל-60-70 מעלות צלזיוס שהורג את המזיקים ומטפל במחלות שונות. הקרקע נשמרת נקייה, ומוכנה לקראת עונת השתילה הבאה בחורף. "המטרה שלנו היא להגיע לרמת סניטציה גבוהה, באמצעות הפעולות בשטחים החקלאיים לטובת גידולים חקלאיים איכותיים במיוחד וללא מזיקים" ציינו בוועדה החקלאית בערבה תיכונה.
גור, שהוא בעצמו חקלאי, מעדכן שגם השנה ישתלו בערבה פלפל, אבטיח, עגבנייה, חציל, מלון, מלפפון תבלינים ועוד. היקף השתילות השנה יעמוד על 15 אלף דונם. גדיד התמרים יחל בעוד חודש וימשך עד אוקטובר.
ששון אליאס חקלאי וממייסדי מושב צופר בערבה התיכונה: ״אני חקלאי בערבה התיכונה כבר 46 שנה. החום לא עוצר אותנו ואנחנו ממשיכים לעבוד. שותים הרבה מים ומנסים לעבוד בשעות הבוקר והערב. בתקופה הזו אנחנו נערכים לקראת עונה חקלאית חדשה. בקרוב נשתול ירקות ויש הרבה עבודה, אז אי אפשר לשבת במזגן״.
מעין פלוס קטרון, תושבת מושב עידן בערבה התיכונה ומרכזת מחקר במו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר: "גל החום שפוקד אותנו ומביא טמפרטורות גבוהות במיוחד, מגיע בסוף קטיף המנגו ולאחר סיום בציר הענבים בערבה התיכונה. כדי להתמודד עם החום הגדול, החקלאים מגבירים את ההשקיה ופורסים רשתות מעל המטעים והגידולים הרב שנתיים האחרים. בדרום הערבה יתחילו השתילות בימים הקרובים. גל החום עלול לפגוע בשתילות הראשונות."
![מעיין פלוס קטרון, תושבת מושב עידן (צילום: דפנה הררי, הערבה התיכונה) מעיין פלוס קטרון, תושבת מושב עידן (צילום: דפנה הררי, הערבה התיכונה)](https://static.davar1.co.il/www/uploads/2023/07/ssaasdfg-768x576.jpeg)
מהמוסד לבטיחות ולגיהות ממליצים להקטין את משך זמן חשיפת העובדים לסביבת חום על ידי:
- תזמון העבודה לשעות שבהן הטמפרטורה הנמוכה ביום, בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב.
- הסדרת משטר עבודה-מנוחה, הכולל הפסקות מנוחה קבועות.
- מניעת התייבשות: אספקת שתייה קרה ועידוד העובדים לשתיית כמויות קטנות לעתים קרובות לפני העבודה, במשך העבודה (כשמתאפשר) ולאחר העבודה.
- אספקת ביגוד מתאים, המאפשר למערכות הוויסות ובקרת חום הגוף לתפקד ביעילות, לצורך נידוף נוזלים מבוקר. לדוגמה, בגדים העשויים מאריגים "נושמים", ככותנה, ולא מאריגים סינתטיים, ושימוש בציוד הגנת נשימה או ביגוד להגנת הגוף באופן המונע התחממות והזעת יתר.
- הדרכת עובדים, ובמיוחד עובדים חדשים וצעירים להעלאת המודעות והכרת הסיכונים לעומס חום ולזיהוי הסימנים לעומס חום, ליישום שיטות עבודה בטוחות ולהכרת אמצעי הגנה בחירום לטיפול בסובלים מעומס חום.
- זיהוי עובדים הרגישים יותר לעבודה בתנאי חום, והתייעצות לגביהם עם מומחה לבריאות תעסוקתית.